_____________________




Упознајте нас

Родитељи, добродошли...

Ђачки кутак

РТС - Моја школа





Пројекат




Age is just a number


ВРШЊАЧКИ ТИМ


ЕКО ШКОЛА


ПРАТИТЕ НАС И НА...


СЛУШАЈТЕ И ГЛЕДАЈТЕ НАС


_________________






Обавештење за родитеље

Датум: 14. Septembar 2020 08:31 Категорија: обавештење

 
Поштовани родитељи,
           Ситуација у којој смо се сви заједно нашли, од марта месеца па до данас, није нимало лака, како за породицу тако и за школу.Сведоци смо потпуно друге стварности,  на коју смо сви  били приморани да се у рекордном року навикнемo. Овим дописом желимо да се захвалимо  Вама на указаном поверењу и подршци коју смо од Вас добијали како раније, тако и од почетка измењеног начина рада. Ви представљате нашу најачу карику у ланцу подршке  ученицима. Као и до сада,надамо се јаком радном савезу и у будућим данима.
           

 На основу стручног упутства за организовање и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљиму за основне  школе у школској 2020/21 и на основу Посебног програма
образовања и васпитања и закључака Кризног штаба за сузбијање заразне болести Covid-19 број 611-00-1248/2020-03 од 20.8.2020, у школи се примењује комбиновани модел наставе (са чиме сте били упознати пред почетак школске године). Управо, овакав модел наставе, на који се још сви навикамо, донео је и извесне промене када је боравак  у школи ученика , родитеља и запослених у питању.
Дужни смо да Вам предочимо извесне промене када је боравак ученика у школи у питању.
Молимо Вас да:
·Пре доласка у школу Вашем детету измерите температуру и уколико је повишена, одведете га лекару;
·Уколико дете доводите до школе, молимо Вас да га допратите само до улаза и  не улазите унутра;
·Вашем детету обезбедите адекватну маску (медицинску или платнену), коју ће носити при уласку у школу
и током разговора (може се скинути/одложити када ученик  седи на свом месту и прати наставу);
·Препорука кризног штаба је да деца, као и запослени одржавају дистанцу од  1,5 м;
·Коришћење тоалета омогућено је тако да у тоалету може бити онолико ђака колико је кабина,
остали  могу сачекати испред уз поштовање дистанце;
·Посаветујете дете да не  размењује храну и не користи исте чаше и флашице за воду са другим ученицима;
Такође и да употребљене папирне марамице и убрусе одложи искључиво у корпу за отпатке;
·Посаветујете дете да се не игра дозаторима у тоалетима и не просипа беспотребно течност за руке;
·О свему што сматрате битним за Ваше дете или одељење, најпре информишете одељенског старешину.
 
Процедуре, којих се морамо придржавати  уколико наступе симптоми респираторне инфекције са сумњом на COVID19 :
·Уколико се симптоми код ученика појаве ван школе, родитељ је дужан да дете одведе у COVID 19 амбуланту, обавести одељењског старешину да ли је дете тестирано на COVID 19 и када се очекују резултати теста. Дете не долази у школу док не стигну резултати теста.По добијању резултата, родитељ је обавезан да о резултату теста обавести одељењског  старешину, док је одељењски старешина дужан да информацију пренесе родитељима ученика те групе и Директору школе. Уколико је резултат теста позитиван, ученик не долази у школу најмање наредних 14 дана а може и више уколико је лекар тако прописао. Простор у ком је био ученик се генерално чисти и дезинфикује. Појачавају се мере опште и личне хигијене а посебно мере прања и дезинфекције руку и ношења маски у тој групи ђака. Свим ученицима у школи се понавља едукација у вези спровођења мера превенције.
·Уколико се симптоми код ученика појаве у школи, при свакој сумњи на постојање респираторне инфекције, ученика са стављеном маском,  дужни смо да  сместимо у просторију за изолацију (кабинет ликовног учионица бр. 32). О ученику у соби за изолацију брине стручни сарадник (педагог/психолог) који је тог дана у школи. Стручни сарадник одмах обавештава родитеље да дођу по дете, и одведу га у одговарајућу здравствену установу. По одласку детета соба за изолацију се мора   очистити и дезинфиковати.  Стручни сарадник који је са дететом у соби за изолацију у обавези је да након позивања родитеља, обавести и надлежне (Директора школе и Министарство просвете). Родитељ је у обавези,  да обавести школу о резултатима теста, а дете не долази у школу док резултати не буду
готови. Такође, уколико код родитеља постоји сумња или је потврђено присуство COVID-а 19,ученик  (иако не осећа симптоме)не долази у школу већ остаје у изолацији 14 дана.
           
Поред страха од добијања вируса, и бриге о својим најближим, ученици, родитељи као и запослени у школи осећају додатну нелагоду,  јер је  вирус  окупирао сваку област живота. Готово је немогуће не размишљати о здравственим ризицима ,као и избећи свакодневне медијске информације . Наш заједнички посао је да ученике едукујемо о значају превенције када је заразна болест у питању , као и да уложимо максималан напор како се не би осећали анксиозним док  примена посебних мера траје. 

Такође молимо и Вас да нам у томе помогнете како бисмо нашим ученицима, Вашој деци, обезбедили пријатнији боравак у школи. Нема потребе за ширењем панике, нити за опсесивним гледањем вести, сакупљањем тачних и нетачних информација путем друштвених мрежа, јер деца све посматрају и осећају. Подсећамо , да је забрањено фотографисати друге ученике и запослене у школи без њиховог знања, те  такве фотографије, уколико желите да их користите као доказ нечега, повлаче кривичну одговорност. Не заборавите да сте управо Ви модел понашања  Вашем детету и да ће оно у складу са
Вашим реакцијама поступати према осталима. Никоме не треба да буде циљ да се деца преплаве страхом, већ да буду упознати са чињеницама и научени како да реагују у датој ситуацији.
            Такође Вас молимо, уколико уочите одређене неправилности у раду школе, или пак сумњате на њих, да нам се одмах обратите телефоном 011/ 2512-440 или путем електронске поште [email protected]  .У обавези смо да реагујемо одмах и обавестимо Вас о предузетим мерама. Тек након добијања одговора, уколико нисте задовољни, можете се даље обратити вишој инстанци. Свима нам је у интересу да се свака неправилност и нелагодност што пре и на најбољи могући начин  реши. 
            Запослени у установи су  веома озбиљно  припремљени да учине максимум за здрав и безбедан боравак деце у школи. Школско наставно и ненаставно особље, у обавези је да носи маску као и да се придржава свих мера превенције како при доласку на посао тако и током боравка у школи . Када је реч о контроли  епидемиолошких мера, поред управе школе и надлежна просветна инспекција спроводи превентивне посете и ненајављене контроле како би проверила да ли се поштују. Осим тога, редовно се одржавају састанци у школи, као и састанци актива Директора, где се на дневном и недељном нивоу прати ситуација  и  шаљу извештаји Министарству просвете. Установа је обезбедила  довољну количину свих средстава за одржавање хигијене, прања и дезинфекције, која су постављена у свакој учионици, тоалету и улазима школе.
            На крају, још једном свим нашим ученицима и родитељима  желимо срећан овај необичан почетак школске године, уз наду да ћемо сви показати висок степен одговорности тако што ћемо се међусобно чувати и поштовати. 
            Добро здравље и пуно успеха у новој школској 2020/2021. години !                                                  
                                                             С поштовањем,
                                                    Татјана Илић Марковић, педагог