_____________________
Упознајте нас

Родитељи, добродошли...

Ђачки кутак

РТС - Моја школа

Пројекат
Age is just a number


ВРШЊАЧКИ ТИМ


ЕКО ШКОЛА


ПРАТИТЕ НАС И НА...


СЛУШАЈТЕ И ГЛЕДАЈТЕ НАС


_________________


О Ђорђу Крстићу

Један од најпознатијих српских сликара реалиста, Ћорће Крстић рођен је у Старој Кањижи 19. априла 1851. године. Завршио је Ликовну академију у Минхену где је и остао до 1883. Ту су настала његова прва дела под утицајем немачког реализма: Утопљеница, Анатом, Писац јеванђеља. Од 1883. живео је у Србији и ту су настале идиличне слике: Пејзаж са Косова Поља, Из околине Чачка, Из Лесковца, Студеница, Жича... Насликао је и више иконостаса, од којих посебну пажњу заслужују онај у Чуругу и у Нишкој саборној цркви.
                          
Нишки иконостас није завршио јер су његове слике сматране исувише профаним, посебно слика Смрт кнеза Лазара, која никада није постављена на иконостас. У пожару 12. октобра 2001. изгорео је саборни храм у Нишу, а са њиме и овај вредни иконостас са 11 икона Ђорђа Крстића.
30. јануара 1884. постао је члан Српског ученог друштва, а 1892. почасни члан Српске краљевске академије.

Крстић се, заједно са Пајом Јовановићем и Урошем Предићем сматра једним од најзначајнијих представника реализма у српском сликарству, али је његов стил антиципирао неке иновације које ће сазрети тек у модерној уметности 20. века.

Умро је 30. октобра 1907. године у Београду.

Кратак филм који је осмислила и направила наша колегиница Александра Мишић, говори о Ђорђу Крстићу, сликару по којем наша школа носи име. Филм је приказан на приредби поводом Дана школе у априлу 2014. Године,  а настао је за време пројекта "Школски календар сећања" у којем је учествовало пет наставника и око двадесет ученика наше школе.